Hoe kun jij je PC of laptop sneller maken?

PC of laptop langzaam met opstarten? Programma’s die moeizaam opstarten of zelfs vastlopen kan voor veel frustratie zorgen. Wij hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet om jouw Windows 10 PC sneller te maken.

1. Draai ’s nachts veeleisende programma’s

Een virusscanner helpt om je computer veilig te houden, maar het zorgt er ook voor dat je computer flink wordt vertraagd. Om dit te voorkomen kun je het beste je virusscanner ’s nachts aanzetten zodat je er zelf geen last van hebt. Bij de meeste virusscanners kun je zelf inplannen op welke dag en tijdstip de computer wordt gescand. Ook andere zware processen, zoals het overzetten van grote bestanden, kun je het beste doen op een moment dat je zelf de computer niet nodig hebt.

2. Herstart je computer regelmatig

Een simpel middel om je computer iets te versnellen is regelmatig opnieuw opstarten. Hiermee schoon je het geheugen op en worden alle openstaande apps afgesloten. Ook zorgt herstarten ervoor dat sommige updates kunnen worden afgerond.

PC of laptop sneller maken
3. Installeer updates

Over updates gesproken: zorg ervoor dat je Windows 10 up to date houdt. Datzelfde geldt voor de programma’s die je gebruikt. Updates zorgen niet alleen voor meer veiligheid of nieuwe functies, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat programma’s soepeler lopen.

4.   Ruim je harde schijf op

Onnodige bestanden op je harde schijf nemen schijfruimte in beslag en kunnen uw computer vertragen. Schijfopruiming verwijdert tijdelijke bestanden, leegt de Prullenbak en verwijdert een aantal systeembestanden en andere items die u niet langer nodig hebt.

1.    Zoek in de zoekbalk naar ‘Schijf opruimen’ en open het programma

2.    Selecteer de schijf die je wilt opruimen

3.    Selecteer de gegevens die je wilt opschonen

4.    Klik op ‘Systeembestanden opschonen’

5.   Verwijder je tijdelijke bestanden

Met het programma CCleaner kun je de tijdelijke bestanden, het register van Windows, en andere overbodige bestanden op je computer opruimen. Hiermee maak je extra ruimte vrij op je computer en kan je desktop of laptop ook nog eens sneller worden. Verwijder alleen bestanden waarvan je zeker weet dat je ze kunt verwijderen. Let erop dat als je de cookies van je internetbrowser verwijdert, dit ervoor kan zorgen dat je opnieuw bij sommige websites moet inloggen.

6.   Verwijder onnodige software

In de loop der jaren installeer je een hoop programma’s die je uiteindelijk niet meer nodig hebt. Tijd om op te ruimen:

1.    Klik in het startmenu op het moertje om naar Instellingen te gaan

2.    Ga bij Instellingen naar Apps (en onderdelen).

3.    Hier zie je een overzicht van alle geïnstalleerde programma’s, die je eventueel kunt verwijderen

Je kunt de lijst sorteren op de datum dat je een programma voor het laatst hebt gebruikt of op de grootte van het programma. Hierdoor kun je gemakkelijk de programma’s selecteren die je niet meer nodig hebt en dus kunt verwijderen.

7.    Zet opstartende programma’s uit

Bij het opstarten van je computer starten er ook allerlei programma’s automatisch op. Deels omdat dit voor de computer nodig is, maar ook deels voor jouw gemak. Je hoeft hierdoor bijvoorbeeld niet zelf  je mailprogramma te openen. Het zorgt er wel voor dat het opstarten van je computer meer moeite kost.

Je kunt het automatisch opstarten van bepaalde apps uitschakelen. Let goed op dat je alleen apps uitschakelt waarvan je zeker weet dat ze niet nodig zijn! Het uitschakelen van de verkeerde programma’s kan er namelijk voor zorgen dat je computer niet goed werkt.

1.    Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk (meestal de balk onderin je scherm waarin je de openstaande programma’s ook ziet staan) en klik op Taakbeheer

2.    Open het tabblad Opstarten (indien je geen tabbladen ziet, moet je eerst op ‘Meer details’ klikken)

3.    Je krijgt een overzicht met programma’s te zien die tijdens het opstarten worden gestart

4.    Onnodige programma’s (die jij ook daadwerkelijk zelf kent) kun je eventueel uitschakelen door met de rechtermuisknop op het programma te klikken en op ‘Uitschakelen’ te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
× Start nu met chatten!